«τα πιράνχας των κατασχέσεων» - BANKING NEWS - Τραπεζικά Νέα από το 2016

Το «κόλπο»

 

2016: Τα δικηγορικά γραφεία σε ρόλο εισπρακτικών εταιρειών - Τι κάνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών;

Την αρμοδιότητα ελέγχου των δικηγορικών γραφείων την έχει αποκλειστικά το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι εισπρακτικές εταιρείες… φεύγουν οι δικηγορικές εταιρείες έρχονται.
Νέο τοπίο διαμορφώνεται στο «κυνήγι» των τραπεζικών οφειλετών μετά και τη νέα δικαστική απόφαση που δικαιώνει δανειολήπτη αφού του επιδίκασε χρηματική ικανοποίηση 6.000 ευρώ λόγω ηθικής βλάβης.

Η σημαντική απόφαση ανήκει στο Ειρηνοδικείο Αθηνών και βασίστηκε στο νόμο 2472/97 που προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα.

Η εισπρακτική εταιρεία έλαβε όλα τα προσωπικά στοιχεία του οφειλέτη από την τράπεζα για τα οποία όμως κρίθηκε ότι παραβιάζεται η ελληνική νομοθεσία.
Να σημειωθεί ότι οι εισπρακτικές εταιρείες με βάση το νόμο 3758/2009 το μόνο δικαίωμα που έχουν είναι η ενημέρωση των δανειοληπτών και να ρωτούν το χρόνο αποπληρωμής της οφειλής.

Η βασική υποχρέωση των εργαζόμενων των εισπρακτικών εταιρειών έναντι των οφειλετών είναι η αναφορά του αριθμού μητρώου της εταιρείας, όπως και η συνομιλία ηχογραφείται όπως προβλέπει η νομοθεσία, που σκοπό έχει την προστασία του καταναλωτή.

Οι «καμπάνες» προς τις εισπρακτικές εταιρείες όπως και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά και η απαίτηση κεφαλαίων ύψους 350.000 ευρώ ως μετοχικό κεφάλαιο για την ίδρυση μίας εισπρακτικής εταιρείας λειτουργούν αποτρεπτικά στη σύσταση εταιρειών.

Να σημειωθεί ότι αρκετές κατέβασαν ρολά από το 2009 μέχρι σήμερα.
Σήμερα λειτουργούν μόλις 16 εισπρακτικές εταιρείες, ενώ αποχώρησαν από την ενεργή δράση 13 εταιρείες.

Το νομικό ασφυκτικό πλαίσιο για τις εισπρακτικές εταιρείες έδωσε την ευκαιρία σε αρκετά δικηγορικά γραφεία να αναλάβουν δράση καθώς δεν εμπίπτουν στο νόμο 3758/2009.

Μεταξύ των πρώτων που κατανόησαν ότι ένα δικηγορικό γραφείο μπορεί να έχει περισσότερα αποτελέσματα και χωρίς να τους «πιάνει» η νομοθεσία.
Ο δικηγόρος Γιώργος Σιούφας ίδρυσε την Δικηγορική εταιρεία Σιούφας και Συνεργάτες, η οποία στο παρελθόν έχει απασχολήσει τον ηλεκτρονικό και ημερήσιο Τύπο για τη δράση της, ενώ έχει καταγραφεί «πλούσιο» ρεπορτάζ συνοδευόμενο με τίτλους, όπως «το πιράνχας των κατασχέσεων».

Το δρόμο του Γιώργου Σιούφα ακολουθεί και το δικηγορικό γραφείο της κυρίας Γιουρουκέλη και Συνεργάτες όπως και άλλα γραφεία λιγότερα γνωστά.
Τα δικηγορικά γραφεία επιδίδονται στο «κυνήγι» των οφειλετών.

Τις περισσότερες φορές οι υπάλληλοι των δικηγορικών γραφείων παραβιάζουν τη νομοθεσία που ισχύει για τους υπαλλήλους των εισπρακτικών εταιρειών αλλά δεν τους «αγγίζει».

Οι πολίτες και οφειλέτες που θέλουν να καταγγείλουν την απρεπή συμπεριφορά των υπαλλήλων των δικηγορικών γραφείων, ο μόνος δρόμος που τους απομένει είναι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Η άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος αλλά και η παραβατικότητα που τυχόν εκδηλώνεται έχει διαφορετική νομική αντιμετώπιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών παρότι έχει δεχθεί 450 καταγγελίες έχει ασχοληθεί μόνο με 9 περιπτώσεις με ευθύνη του προέδρου και των οργάνων του Συλλόγου που ασχολούνται με αυτά τα θέματα.

Το «κόλπο» των δικηγορικών γραφείων είναι ότι ασκούν τα καθήκοντα εισπρακτικών εταιρειών αλλά είναι υπεράνω της νομοθεσίας και του νόμου.

Έτσι οι τράπεζες περιορίζουν τις συνεργασίες τους με τις εισπρακτικές εταιρείες και αναθέτουν το έργο ενόχλησης των οφειλετών σε δικηγορικά γραφεία.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Αντώνης Παπαδεράκης έχει κατανοήσει ότι δεν είναι σε θέση να αναλάβει πρωτοβουλίες καθώς το πρόβλημα έχει ξεφύγει από τις εισπρακτικές εταιρείες.

Την αρμοδιότητα ελέγχου των δικηγορικών γραφείων την έχει αποκλειστικά το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ωστόσο ο γενικός γραμματέας κ Α.Παπαδεράκης σχεδιάζει να κάνει πιο αυστηρό το πλαίσιο για τις εισπρακτικές εταιρείες.

Μεταξύ αυτών θα είναι η εισπρακτική εταιρεία να επικοινωνεί με τον οφειλέτη μία φορά σε διάστημα επτά ημερών και την αύξηση των προστίμων.


Σας άρεσε το άρθρο;
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!